Wondverzorging
Er zijn diverse soorten wonden te onderscheiden zoals brandwonden, open been (ulcus cruris), doorligwonden (decubitus), wonden bij diabetes, operatiewonden.
Een open been (ulcus cruris) is een wond aan het (onder) been die vaak moeilijk of niet wil genezen. De wond is vaak met een geel beslag en een korst bedekt. Open benen komen heel veel voor. Vooral bij ouderen die al langere tijd klachten hebben van de doorbloeding van de benen zoals bij spataderen (chronische veneuze insufficiëntie) of problemen met de slagaderen. Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra om welke reden dan ook de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert, krijgt de huid onvoldoende bloed en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond.

Wondverzorging bij ulcus cruris
 
De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Over het algemeen geld dat een wond eerst schoon moet zijn voordat genezing kan optreden. Wanneer er dus sprake is van korstjes of geel of zwart beslag, is het belangrijk dat deze worden verwijderd. Dit kan door een arts of een huidtherapeut worden uitgevoerd. Als de wond schoon is zal door het kiezen van een goede wondbedekker (en tegelijkertijd zwachtelen) de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden. Ga een ulcus cruris nooit zelf behandelen, maar neem altijd contact met uw huisarts op. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een huidtherapeut.

Zwachtelen bij een ulcus cruris
Een zeer belangrijk element in de behandeling van het open been door veneuze insufficiëntie is het bevorderen van de bloedafvoer vanuit het been naar het hart. Dit leidt tot vermindering van druk in de  bloedvaten, vermindering van oedeem en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid. Deze speciale zwachtels geven bij staan en lopen druk op het been, terwijl de druk bij zitten en liggen wegvalt. De zwachtels kunnen door een huidtherapeut aangebracht worden. De huidtherapeut kan ook tips en adviezen geven. Wonden die veroorzaakt worden door een afwijking in het slagadersysteem mogen niet gezwachteld worden!

Therapeutische Elastische Kousen bij een ulcus cruris
Om te voorkomen dat er na genezing van het open been dat is veroorzaakt  door veneuze insufficiëntie opnieuw wondjes ontstaan, is het belangrijk een therapeutisch elastische kous te dragen. Het aanmeten van een therapeutisch elastische kous kan door de huidtherapeut gedaan worden.

 

MEEST VOORKOMENDE HUIDPROBLEMEN:
acne
huidonregelmatigheden
littekens
ongewenste haargroei
fibromen
oedeem
schimmelnagels
couperose
rimpels en lijntjes
pigmentvlekken

ONZE BEHANDELINGEN:
acnetherapie
camouflagetherapie
chemische peelings
coagulatie
elektrische epilatie
littekentherapie
microdermabrasie
microneedling
oedeemtherapie
pedicure
 

ERKEND DOOR ZORGVERZEKERAARS
De Huid- en Oedeemtherapie is erkend door zorgverzekeraars. Bepaalde  behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding. Hoeveel er vergoed  wordt kan per verzekeraar en verzekeringspakket verschillen. Raadpleeg  uw polis of vraag uw verzekeraar.

DE HUID- EN OEDEEMTHERAPEUT
Tamara Vermeent
Kruisbessengaard 24a
3962 JK  Wijk bij Duurstede
T 0343 575 056
E info@dehuidenoedeemtherapeut.n
l

Follow us on
iconfb