Specialist in Oedeemtherapie

De Huid- en Oedeemtherapeut heeft al 15 jaar ervaring en is in de regio toonaangevend als het gaat om oedeemtherapie. Lees hieronder meer over de allernieuwste technieken op dit gebied.

NIEUW in onze praktijk: De MoistureMeter.
De MoistureMeter Compact is een alles-in-een meetinstrument bedoeld voor het meten van vocht in biologisch weefsel. Met de moisture-meter kunnen we nauwkeurig vaststellen of er oedeem aanwezig is.

Hoe werkt de moisture-meter?
Deze meter genereert een hoogfrequente, laag-elektromagnetische golf die op de huid gericht wordt.
De gereflecteerde elektromagnetische golf wordt geregistreerd en de verkregen meting is een diŽlektrische constante die gelijkstaat aan de vochtinhoud van de huid. Hoe hoger het vocht in de huid, hoe hoger de vochtwaarde. Voor de therapeut is het instrument gemakkelijk te hanteren. Het instrument geeft een hoogsensitieve waarde van oedeem in de huid. Het mooie van dit systeem is dat het de patiŽnt geen moeite kost om de metingen te ondergaan: het apparaat wordt heel licht op de huid gezet. Het apparaat is inzetbaar bij de eerste vorm van oedeem, lymfoedeem en rondom wondverzorging, en natuurlijk meet het de effecten van de huidtherapeutische behandeling. Door altijd het vergelijk tussen het rechter en linker lichaamsdeel te meten, kunnen we zelfs al in een heel vroeg stadium vaststellen of er oedeemvorming gaande is. Metingen kunnen nagenoeg over het hele lichaam gedaan worden. Het apparaat is draadloos, dus gemakkelijk inzetbaar . We kunnen dus ook in de thuissituatie alle metingen doen. Alle metingen kunnen in een computerprogramma verwerkt worden en dus inzicht geven in het verloop van behandeling van oedeem

________________________________________________________________________________________

LPG
De Cellu M6® Integral beschikt over de allernieuwste ®™™endermologie, lipomassage en endermolift technieken voor het behandelen van het lichaam en het gelaat. De huid wordt via zuiging omhoog gehaald, gemasseerd en op- en afgerold. Door deze beweging voortdurend uit te voeren worden weefselblokkades opgeheven en ontstaat er een intensieve doorbloeding van de huid en de onderliggende bindweefsels. De Cellu M6® Integral kan gebruikt worden bij de behandeling van lymf- en lipoedeem, brandwonden, littekens en fibrose.

________________________________________________________________________________________

Farrow Wrap
Farrow wrap is een korterek compressieverband dat makkelijk aan te leggen is, door de bandagist, verpleegkundige, arts, therapeut of de patient zelf. De Farrow Wrap producten geven op een veilige, stabiele en slimme manier compressie aan de voet, onder- en bovenbeen en de arm.Farrow Wrap bewerkstelligt een verbazend slimme, snelle en comfortabele reductie van oedemen, die normaliter lastig te reduceren zijn. De korte rek van de Farrow Wrap, de klittenband sluitingen en het productassortiment biedt een zeer breed scala van compressie. www.farrowwrap.nl

________________________________________________________________________________________

Manuele lymfedrainage
Onder manuele lymfedrainage wordt verstaan het manueel (met de handen) draineren van de weefvloeistof (lymfe) naar de lymfevaten. Manuele lymfedrainage is een zachte massage op de droge huid. Dit gebeurt door middel van draaiende pompbewegingen met de binnenkant (palmaire zijde) van de hand. Het stimuleert de lymfecirculatie in het bindweefsel en daarmee de afvloed van de lymfe door de lymfevaten. Door deze methode wordt het oedeem verminderd en worden schadelijke stoffen afgevoerd. Manuele lymfedrainage is een massagemethode die tracht de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze te ondersteunen.

________________________________________________________________________________________

Oedeem en fibrosegrepen
Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast bij bepaalde "stijfheid / hardheid" van het lymfoedeem. Door middel van oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel ("fibrose") soepeler worden gemaakt.

________________________________________________________________________________________

Lymfetape
Lymf Taping kan een onderdeel zijn van de oedeemtherapie dat uitermate geschikt is om de lymfedrainage te  stimuleren. Het wordt aangebracht op het afvoergebied van  desbetreffend oedemateus lichaamsdeel. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit  als de huid. Door de tape op een speciale manier van proximaal naar  distaal aan te leggen en tijdens dit aanleggen het lichaam zodanig te  positioneren zodat de tape op rek is, wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Lymfetape tilt de huid een beetje op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering  van druk op de bloedvaten waardoor de afvoer van lymfevocht wordt  bevorderd. De lymfetape is geen behandeling op zich! Het is een  aanvulling op bijvoorbeeld manuele lymfdrainage.

________________________________________________________________________________________

Zwachtelen
Het hoofddoel van zwachtelen is het terugdringen van oedeem, zodat het aangedane gebied weer een stabiele omvang krijgt. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Een ander gunstig effect is dat de 'spierpomp' beter werkt. Door de tegendruk van het verband, drukken kleine spierbewegingen, het  onderhuidse weefsel en de huid steeds tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging heeft daarom een ondersteunend effect op de zwachtels. De zwachtels worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie is. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

________________________________________________________________________________________

Therapeutisch elastische kousen (tek)
In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen of alleen kousen. Door de vele misverstanden over kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Dit is bij patiŽnten met lymfoedeem, spataders (varices), open benen (ulcus cruris) en dergelijke volledig onjuist omdat juist een goede kous van "levensbelang" is! De officiŽle naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty's uit de winkel die lichte steun geven. De naam therapeutisch  elastische kous (tek) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen.

________________________________________________________________________________________

Beweging- en ademhalingsoefeningen
De huidtherapeut leert u specifieke beweging- en ademhalings- oefeningen. Deze oefeningen bevorderen de afvoer van lymfevocht. Dit proces kan verder gestimuleerd worden door de oefeningen thuis te herhalen.   Beweging stimuleert namelijk de lymfevaten, waardoor overtollig vocht  wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat overbelasting van het lichaam wordt voorkomen. De bewegingen moeten vooral "dynamisch" zijn; dat wil zeggen dat aanspannen van spieren en ontspannen zich moeten afwisselen. Sporten als paardrijden, gewichttraining, aanspanningen (bijvoorbeeld bij skiŽn) kunt u beter zoveel mogelijk vermijden.

 


 

MEEST VOORKOMENDE HUIDPROBLEMEN:
acne
huidonregelmatigheden
littekens
ongewenste haargroei
fibromen
oedeem
schimmelnagels
couperose
rimpels en lijntjes
pigmentvlekken

ONZE BEHANDELINGEN:
acnetherapie
camouflagetherapie
chemische peelings
coagulatie
elektrische epilatie
littekentherapie
microdermabrasie
microneedling
oedeemtherapie
pedicure
 

ERKEND DOOR ZORGVERZEKERAARS
De Huid- en Oedeemtherapie is erkend door zorgverzekeraars. Bepaalde  behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding. Hoeveel er vergoed  wordt kan per verzekeraar en verzekeringspakket verschillen. Raadpleeg  uw polis of vraag uw verzekeraar.

DE HUID- EN OEDEEMTHERAPEUT
Tamara Vermeent
Kruisbessengaard 24a
3962 JK  Wijk bij Duurstede
T 0343 575 056
E info@dehuidenoedeemtherapeut.n
l

Follow us on
iconfb